Kategorier
IT & Ekonomi: Examensarbete 2020

ERP-system som SaaS-lösning – Hur påverkas de säljande konsultbolagens affärsmodeller?

Vi visste redan innan vad vårt exjobb skulle handla om så visste vi att vi ville göra examensarbetet tillsammans med ett företag. Detta för att komma i kontakt med yrkeslivet,för att se hur de arbetar och hur deras arbete kan kommas att påverkas av det vi väljer attforska om. Softronic presenterade senare ett antal förslag på frågeställningar. En av dem handlade om övergången från den traditionella ERP-installationen till en molnbaserad lösning. Utifrån detta valde vi att undersöka vilka förändringar detta innebär för Softronics affärsmodell. Vi valde denna frågeställning för att vi sedan tidigare har ett intresse för företagsekonomi och hur förändringar drivna av tekniska framsteg förändrar förutsättningarna för de affärsmodeller som nyttjas idag.



-Hur valde ni ut er speciella vinkling (som t ex specifik fråga eller specifikteoretisk vinkling) på temat och vilket material kommer ni att arbeta med?

När vi fick ett antal olika utgångspunkter av Softronic som exjobbet skulle kunna handla omså valde vi att fördjupa oss i övergången från ERP-system som on-prem-lösningar till SaaS-lösningar och vad det innebär för de säljande konsultbolagens affärsmodeller. Men också vilka utmaningar som finns, hur verksamheterna som måste anpassa sig. Detta ansåg vi var väldigt intressant med tanke på att vi utbildar oss till informatiker och vid en eventuell framtida anställning hade berörts av denna förändring som resan in i molnet innebär.

-Vad hoppas ni kunna bidra med genom er undersökning?

Vi hoppas kunna bidra med insikt kring hur konsultbranschen och deras affärsmodellerpåverkas när en allt större andel av deras försäljning av ERP system är av SaaS-typ. Dettaberör många företag då det vanligen är konsultbolag som förmedlar och ansvarar förimplementationen av affärssystem hos de som nyttjar dem. Vidare finns det också anledningatt forska kring affärsmodeller då det är ett område med många olika perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *