Bakomliggande faktorer för ämnesval
Vi började med att fundera vilka utmaningar det finns i samhället idag. Det föll oss i tanken direkt, kriminalitet. Detta är något som medborgare påverkas av idag och där oskyldiga människor faktiskt drabbas. Båda är intresserade av politik det var där allt började, det omtalade valet i USA 2014 där företaget “cambridge analytica” samlade in information med hjälp av Geografiska informationssystem (GIS) för att påverka valdeltagarnas röster. Vi fortsatte rota i vad GIS var för något och i vilka mer situationer det användes i. GIS inom polisiärt arbete var tydligen något som har testats och varit effektivt i andra länder som Nederländerna, Kanada och USA. Detta skapade en enorm nyfikenhet om hur den svenska polisen använder sig av GIS.
Utifrån ämnesvalet
Vår nyfikenhet kring hur Sverige arbetade med detta system kom från den vaga forskningen kring hur GIS används just inom den svenska polisen. Sveriges huvudstad Stockholm är den del av Sverige med högst andel brott per 100 000 invånare, vi ställde oss såklart frågan, varför? Är GIS ett av de verktyg som kan hjälpa Stockholm stad till det bättre? För att ta reda på det vill vi ta hjälp av sakkunniga inom GIS och personer inom polismyndigheten.
Bidrag
Det som vi hoppas på att kunna bidra med är forskning som hjälper oss förstå hur situationen ser ut gällande polisens arbete med GIS. Vi vill se vilka möjligheter det finns med GIS för att skapa en prediktiv och resurseffektiv vardag för polismyndigheten. Detta i sin tur kan förhoppningsvis mynna ut i en tryggare vardag för oss medborgare.