Kategorier
IT & Ekonomi: Examensarbete 2020

Implementering av Artificiell intelligens

Vad ligger bakom ert val av tema för arbetet, varför var ni nyfikna på just detta?
Vi blev gemensamt intresserade av Artificiell intelligens efter att sett en dokumentär från SVTplay om Artificiell intelligens där kina och USA konkurrerade om vem som ligger mest i framkant, där frågan väcktes hos oss om hur Sverige ligger till.
Efter vidare eftersökningar uppmärksammade vi att det inte fanns någon utbredd användning eller utveckling nationellt sett inom området.

Hur valde ni ut er speciella vinkling (som t ex specifik fråga eller specifik teoretisk vinkling) på temat och vilket material kommer ni att arbeta med?
Vinnovas rapport om Artificiell Intelligens i svenskt näringsliv belyste att den svenska utvecklingen inom artificiell intelligens ej ligger i internationell konkurrensnivå, vilket är något som Sverige vanligtvis gör när det rör sig om teknologi. De beskrev även att det fanns en brist inom hur en möjlig implementering av AI borde se ut. Efter lite förstudier valde vi att undersöka om det är möjligt att ta fram ett ramverk för sveriges små och medelstora företag för implementering av AI.

Vad hoppas ni kunna bidra med genom er undersökning?
Vi avser att skapa ett ramverk som kan användas för företag som vill implementera Artificiell Intelligens till sin verksamhet. Tanken är att med hjälp av ett ramverk kan man skynda på utvecklingen av AI i Svenskt näringsliv och inte bara i forskningssyften. Då ett ramverk kommer kunna bidraga med en större kunskapsspridning inom ämnet som kan skapa en större medvetenhet om den artificiella intelligensens fördelar inom företagande.

Albin Malmborn och Linus Sjöberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *