Kategorier
IT & Ekonomi: Examensarbete 2020

Kvinnor i IT-branschen

Vi är två unga tjejer som snart har avklarat tre års IT-studier. Nu ska vi snart ge oss ut i arbetslivet och något som vi båda var ganska medvetna om redan när vi startade vår utbildning var att branschen ärväldigt mansdominerad. Ingen av oss hade dock någon aning om i vilken utsträckning detta var och hur mycket tid som lagts ner på att forska kring detta. Vi brinner båda stark för jämlikhet och feminism och därför var ämnet inte svårt att komma överens om när det var dags att välja vad vårt kandidatarbete skulle handla om. Vi visste väldigt fort att vi ville skriva om någonting kring kvinnors underrepresentation i IT-branschen.

Men som tidigare nämnt är ämnet ganska beforskat och därför var vi tvungna att ägna en del tid på vad som skulle göra just vårt arbete unikt. Tidigare forskning har dock fokuserat på alla dom kvinnor som väljer att lämna branschen och vilka faktorer som har påverkat deras val. När vi fick iden om att istället vända på frågan kändes det självklart och vi har därförvalt att fokusera på de som faktiskt väljer att stanna och göra karriär inom branschen. Vi ställer oss därför frågan om vad har fått dom att stanna?

Vi hoppas genom vårt arbete kunna bidra till att arbetsgivare får upp ögonen för hur de kan bidra till en mer jämställd arbetsplats där kvinnor har lika stora möjligheter att göra karriär inom IT-branschen som män har och ger dom en vilja och ett driv att stanna kvar och inte bryta bransch.

Sabina Hedborg, Elin Granelli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *