Kategorier
IT & Ekonomi: Examensarbete 2020

Samhällets digitala transformation och dess påverkan på värdekedjor


Vad ligger bakom valet av tema?
Anledningen till att vi valde det ämne vi gjorde var på grunda av vårt gedigna intresse för komplexiteten kring området värdekedjor. Givet värdekedjors natur finner vi att det är ett relevant område att forska inom då det är ett utbrett och vedertaget område både inom näringslivet och inom den akademiska sfären. Detta skapar då ett intressant ämne att forska inom och studera utifrån den vinkeln vi valt.

Hur valdes vinkeln för studien?
Vi valde att fokusera på hur värdekedjor existerar i dagens digitala samhälle med fokus på detaljhandeln i Sverige. Detta är på grund av att vi ser att majoriteten av det värde som skapas för kunden sker i värdekedjan. Genom att studera detta är förhoppningen att vi ska kunna belysa problematiken för dessa företag i den rådande digitala situationen i samhället, samt utreda hur strategiformulering och anpassning vid digitalisering kan gynna och förbättra organisationers konkurrensmässiga situation.

Vad blir vårt bidrag till området?
Genom att studera området kring värdekedjor och detaljhandeln ämnar vi att skapa en ökad förståelse och belysa områdets relativa icketriviala problematik. Utöver detta vill vi även skapa handlingsunderlag för företag och organisationer inom detaljhandelssektorn som står inför viktiga beslut gällande digitalisering i sina värdekedjor.

Hampus Rydholm & Carl-Oskar Ahlqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *