Kategorier
IT & Ekonomi: Examensarbete 2020

Hur uppnår vi långsiktiga konkurrensfördelar i en evigt föränderlig värld? Data-driven dynamic capabilities

Vad ligger bakom ert val av tema för arbetet, varför var ni nyfikna på just detta?

Vi har under hela programmets gång haft ett stort intresse för verksamheter som lyckats väl i digitaliseringens spår. Framgångsrika affärsmodeller idag karaktäriseras av en hög grad av digitaliserade processer för att skapa grund för värdeskapande aktiviteter och utveckling av kärnkompetens.
En organisations förmåga att skapa värde i samhället idag är i hög grad kopplad till dess dynamiska förmågor att arbeta med digital transformation i olika kontexter i förhållande till deras affärsstrategi.
I detta sammanhang ville vi utforska på en konceptuell nivå hur digital transformation vävs samman med verksamheters så kallade ​dynamic capabilities​ för att bygga konkurrensfördelar. Med hjälp av vedertagna akademiska teorier om ​dynamic capabilities och ​digital transformation, ​så syftar vår studie till att skapa ett konceptuellt ramverk för att öka kunskapen kring hur data-drivna processer influerar organisationers affärsstrategier och affärsmodellsinnovationer.

Hur valde ni ut er speciella vinkling (som t ex specifik fråga eller specifik teoretisk vinkling) på temat och vilket material kommer ni att arbeta med?
Vi lever i en dynamisk värld där företag måste kunna justera sina interna resurser för att möta en evigt föränderlig omvärld. Redan år 1997 myntades begreppet dynamic capabilities som svar på de företag som i högteknologiska industrier lyckades konkurrera mot globala jättar med enorma resurser till sitt förfogande.
I dagens globaliserade värld är värdeskapande processer starkt knutna till förmågan att förfoga och nyttja data till sin unika fördel. Dessa datadrivna processer kan uttrycka sig i verktyg som till exempel big data eller business intelligence, som syftar till att genomsyra och skapa värde i en organisations alla segment.
Vi valde därför att skriva ett konceptuellt papper där kunskap från informatiken möter dynamic capabilities för att vidare utforska hur data kan driva verksamheters dynamiska förmågor. Detta innebär att materialet vi kommer arbeta med främst är vetenskapliga artiklar.

Vad hoppas ni kunna bidra med genom er undersökning?
Vi hoppas att vårt fäste inom informatik och vårt val av metod (conceptual paper) leder till att vi kan bidra med nya infallsvinklar i den moderna sfären av affärsstrategi. På så sätt hoppas vi kunna lämna ett generaliserbart resultat som är värdeskapande och en spännande diskussion kring ​data-driven dynamic capabilities​ som ett ramverk för framtidens företag.

Författare: Andreas Marttila Gaard Martin Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *