Kategorier
IT & Ekonomi: Examensarbete 2020

Artificiell intelligens + Beslutstöd = [?]

Beslutsfattande i dagens informations- och kunskapssamhälle kan vara en komplex och svår uppgift, som är avgörande för verksamheters framgång. Vi har valt att undersöka ett intelligent beslutsstöds påverkan på beslutsprocessen vid kompetensmatchning i en konsultverksamhet. Det som är intressant med kompetensmatchningen är att dessa beslut behöver hantera kompetensen som konsulterna besitter, vilket utgör kärnan i en konsultverksamhet. Speciellt i en stor konsultverksamhet med många konsulter, kan det bli ännu mer komplext att hitta rätt information för att fatta ett effektivt beslut. Utöver intresset för att visa på den praktiska nyttan, har vi även fått uppfattningen om att forskningen med dessa teman kombinerat är begränsad.


Den begränsade forskningen inom områdena kombinerat gör studien speciell. Det finns mycket forskning som sätter fokus på vanliga beslutsstöd och det är en tradition som går längre tillbaka i tiden. Under de senaste åren har dock utvecklingen av maskininlärning och artificiell intelligens rört sig snabbt framåt. Utvecklingen verkar ha medfört att ämnena ännu inte fullständigt förenats och de intelligenta beslutsstöd som har studerat är regelbaserade. Samtidigt har vi ett stort intresse för både beslutstöd och artificiell intelligens, vilket motiverar oss att studera intelligenta beslutsstöd. Därför kommer vår modell till skillnad från äldre studier, baseras på maskininlärningsalgoritmen K-nearest neighbor för att hitta matchningar.

Med studien hoppas vi kunna svara på hur det intelligenta beslutsstödet påverkar beslutsprocessen. Förhoppningsvis har beslutsstödet en positiv inverkan, vilket kan leda till vidare forskning och utveckling inom området. Även om inverkan skulle vara negativ, så är det ett resultat som kan bidra till hur forskningen kan se på förhållandet mellan det intelligenta beslutsstödet och beslutsprocessen. Som praktiskt bidrag hoppas vi kunna påbörja att tillgodose ett stort behov i branschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *