Vad ligger bakom ert val av tema för arbetet, varför var ni nyfikna på just detta?
Författarna till studien tycker att informationsteknik och hur detta kan tillämpas på bästa sätt i organisationer och andra delar av samhället är väldigt intressant. Att studera digitalisering och nyttorealisering av it är av högsta relevans i dagens samhälle eftersom det är en samhällsomvälvande process. Att få studera detta i den offentliga sektorn som står inför stora utmaningar i sitt förändringsarbete är både intressant och viktigt. Offentliga verksamheter har en byråkratisk struktur och verksamhetsmål i form av samhällsnytta och måste därför omprioritera sina resurser. Sverige har som mål att bli bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Det är ett ambitiöst mål, men även ett rimligt sådant. Men för att lyckas krävs det att vi faktiskt tar till vara på digitaliseringens möjligheter. Därför har vi valt att studera nyttorealisering av investering i it.
Hur valde ni ut er speciella vinkling (som t ex specifik fråga eller specifik teoretisk vinkling) på temat och vilket material kommer ni att arbeta med?
Arbete med nyttorealisering kommer till uttryck på olika sätt i den offentliga sektorn jämfört med den privata. Offentlig sektor präglas av byråkratiska strukturer och kulturer, i motsats till privata företag som ofta är mer flexibla. Offentliga verksamheter arbetar mot samhällsmål såsom politik, sjukvård och utbildning vilket gör det extra svårt men också extra viktigt att investera i it på ett effektivt sätt. Nyttorealisering är ett sådant tillvägagångssätt, vilket gör det till en viktig aktivitet i alla verksamheter. Inom området för nyttorealisering kan man identifiera ett kunskapsgap mellan metoder för nyttorealisering och hur dessa ska tillämpas i praktiken. Genom att studera detta tror vi att denna studie kan bidra till förbättringar i nyttorealiseringsprocesser.
Vi kommer att arbeta med befintlig forskning inom fältet, E-delegationens nyttorealiseringsprocess och empirisk data som samlas in genom intervjuer med kommuner.
Vad hoppas ni kunna bidra med genom er undersökning?
Genom att studera det teoretiska och praktiska kunskapsgapet vill vi definiera gapets omfattning. Genom att öka förståelse och kunskap om hur kommuner arbetar med nyttorealisering kan verktyg och metoder för detta anpassas för att öka effektiv nyttorealisering. Baserat på Sveriges höga mål är det en förutsättning att vi tar till vara på digitaliseringens möjligheter. Denna studie ämnar att bidra till forskningen på hur detta kan ske bättre.